Gå till innehåll
Lagga Fältrittklubb
Lagga Fältrittklubb

Rida med funktionsnedsättning

Visste du att ridning är Sveriges största handikappsport? Ridningen och kontakten med hästar är inte enbart fysisk träning utan också viktig ur ett socialt och psykiskt sammanhang. Att skritta är till exempel att jämföra med människans sätt att gå, hjärnan blir stimulerad på liknande sätt. Rörelsen aktiverar en stor del av de muskelgrupper vi har, och det är många neurologiska funktioner som börjar arbeta bättre. Hästar används exempelvis för att behandla autistiska barn. Det finns vetenskapliga bevis på att till och med talet blir bättre tack vare ridningen.

Historik
Handikappridning är ett begrepp med gamla anor. Redan på medeltiden likställdes övningar till häst med massage. På 1500- talet rekommenderades ridning för upprättandet och vidmakthållandet av hälsan. Speciellt påpekades att ridning inte bara befrämjade fysiken utan även positivt påverkade sinnena. Detta gäller även idag.

I samband med polioepidemierna på 1940 och -50-talet började sjukgymnaster inse vad ridning kunde betyda för deras patienter. Det utvecklades så småningom till den äldsta handikappridklubb vi har i Sverige, Stockholms Handikapp- Ridklubb som håller till på Ågesta Gård i Stockholm.

Handikappridning kan idag skiljas i tre grupper:

  • Hippoterapi - sjukgymnastisk behandling med hästen som redskap.
  • Terapiridning - ridning som terapi, fysisk, psykisk eller social, under medverkan av sjukgymnast, speciallärare, arbetsterapeut eller psykolog
  • Fritidsridning - ridning då den funktionshindrade främst är ryttare, kan vara vanligt hästägande, tävlande till lektioner för ridinstruktör

Handikappridningen i Lagga
I slutet av 80-talet blev handikappridningen en viktig del av Lagga Ridskolas aktiviteter. Det är ett mycket uppskattat sätt för människor, såväl barn som vuxna, med ibland flera handikapp att aktivera sig, komma ut och röra på sig. Det är viktigt att träna upp koordination, rörlighet, balans, kroppsuppfattning och inte minst att kunna vidga sitt sociala umgänge. Ridningen är rehabilitering och rekreation i ett. I dag rider tio grupper med ryttare med olika typer av funktionsnedsättningar varje vecka i Lagga. Två av hästarna åker regelbundet till Årsta, där särskolebarn har möjlighet att rida "på plats". Några ryttare med funktionsnedsättningar är integrerade i den vanliga ridverksamheten.

Alla kan rida oavsett handikapp

Lagga Ridskola har på flera sätt, undan för undan, gjort anläggningen mer och mer handikappanpassad. En påstigningsramp för att underlätta för ryttarna att sitta upp på hästarna finns . Dessutom finns det en taklift uppmonterad. Speciella handikappsadlar finns. Ifall ryttaren behöver en medryttare till hjälp så finns det plats för två i den så kallade tandemsadeln och har ryttaren svårt att själv hålla balansen används en vakuumsadel som "suger" fast ryttaren i läge. Specialtyglar och specialstigbyglar finns, likaså handtag att hålla i. Några ryttare med funktionshinder rider barbacka och håller balansen med hjälp av specialgjordar. Allt går att fixa på ett eller annat sätt!

Hästarna är jätteduktiga och snälla och är vana vid ryttare med olika slags av funktionshinder.

Självklart finns ramper till alla ingångar och en extra bred toalett med stödhandtag. En cafeteria tillgänglig för rörelsehindrade finns i ridhuset. På tävlingar och andra aktiviteter i klubben, såsom Hästens dag och Julshowen reserveras alltid åskådarplatser längst fram för personer med rörelsehinder.

En bild

Publicerad: 2022-11-09

Senast uppdaterad: 2022-12-04

Författare: Annica Alvén

Besöksadress

Kasbytomten Stora Berget 302
741 93 Knivsta

Postadress

Lagga Fältrittklubb
Mikaela Larsson,

Kasbytomten Stora Berget 302
74193 Knivsta

Kontakta oss

Klubben 0707-256904
ordforande@laggafrk.se